arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 1: Kedatangan Kuasa Barat

10 questions · Form 3 Sejarah Bab 1: Kedatangan Kuasa Barat

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Peristiwa penting di Eropah pada abad ke-17 dan ke-18 yang meningkatkan keperluan bahan mentah secara drastik ialah...

  1. Revolusi Perancis
  2. Revolusi Perindustrian
  3. Perang Dunia Pertama
  4. Zaman Gelap
Show answer

Answer: B

Revolusi Perindustrian menyebabkan kilang-kilang di Eropah memerlukan bekalan bahan mentah berterusan.

2. Slogan 3G yang menjadi pendorong kedatangan kuasa Barat pada abad ke-16 merujuk kepada...

  1. Gold, Glory, Gospel
  2. Gold, Goodness, Growth
  3. Grain, Glory, Gospel
  4. Growth, Glory, Gold
Show answer

Answer: A

3G merujuk kepada Gold (Kekayaan), Glory (Kemegahan), dan Gospel (Keagamaan/Kristian).

3. Terusan Suez yang dibuka pada tahun 1869 menghubungkan Laut Mediterranean dengan...

  1. Laut Hitam
  2. Laut Merah
  3. Laut Baltik
  4. Lautan Pasifik
Show answer

Answer: B

Terusan Suez menghubungkan Laut Mediterranean dengan Laut Merah untuk memendekkan jarak pelayaran Eropah-Timur.

4. Sistem Pendidikan Tidak Formal penting kepada masyarakat tempatan kerana bertujuan...

  1. Melatih pegawaikerajaan
  2. Menerapkan nilai moral, etika dan kemahiran hidup
  3. Menyediakan tenaga buruh kilang
  4. Meningkatkan literasi bahasa Inggeris
Show answer

Answer: B

Pendidikan tidak formal bertujuan membentuk peribadi, etika, dan kemahiran kelangsungan hidup anak-anak.

5. Slogan "Beban Orang Putih" (White Man's Burden) digunakan oleh kuasa Barat untuk...

  1. Meminta bantuan kewangan daripada tanah jajahan
  2. Menjustifikasikan tindakan pencerobohan dan penjajahan
  3. Menentang kuasa tempatan secara rasmi
  4. Membantu memerdekakan wilayah Timur
Show answer

Answer: B

Slogan ini digunakan oleh British untuk mendakwa bahawa menjadi kewajipan mereka mentamadunkan penduduk Timur.

6. Timbangan tradisional yang digunakan oleh masyarakat tempatan untuk menimbang bijih timah dan emas ialah...

  1. Kilo
  2. Dacing dan Pikul
  3. Liter
  4. Gantang dan Kupang
Show answer

Answer: B

Unit timbangan tradisional perdagangan Melayu melibatkan dacing, tahil, dan pikul.

7. Apakah strategi British yang digunakan untuk mencampuri urusan pentadbiran di Perak semasa Peristiwa Perang Larut dan Krisis Takhta?

  1. Sewa
  2. Manipulasi
  3. Pajakan
  4. Serangan laut
Show answer

Answer: B

British menggunakan strategi manipulasi krisis politik tempatan untuk memeteraikan Perjanjian Pangkor 1874.

8. Apakah tujuan Belanda berpakat dengan Johor pada tahun 1641?

  1. Menentang ancaman Siam
  2. Mengepung dan menewaskan Portugis di Melaka
  3. Melombong emas di Pahang
  4. Menguasai perdagangan rempah di Ambon
Show answer

Answer: B

Belanda bekerjasama dengan Johor untuk menewaskan tentera Portugis di Melaka pada tahun 1641.

9. Kuasa Barat manakah yang menguasai Filipina sebelum diserahkan kepada Amerika Syarikat?

  1. Portugal
  2. Spanyol
  3. Belanda
  4. Perancis
Show answer

Answer: B

Spanyol menguasai Filipina selama lebih tiga abad sebelum pentadbiran berpindah kepada Amerika Syarikat.

10. Antara berikut, manakah peranan utama Pembesar di peringkat daerah dalam pemerintahan beraja Melayu?

  1. Menjadi simbol keagamaan persekutuan
  2. Mengekalkan keamanan dan memungut cukai
  3. Menulis naskhah undang-undang rasmi
  4. Menguruskan pelayaran kapal asing
Show answer

Answer: B

Pembesar bertanggungjawab menjaga keamanan, mengutip cukai, dan membekalkan tenaga kerja.

Sponsored